D66 initiatiefwet gesloten coffeeshopketen

Voorstel van wet van Vera Bergkamp tot wijziging van de Opiumwet teneinde de teelt en verkoop van hennep en hasjiesj via een gesloten coffeeshopketen te gedogen (Wet gesloten coffeeshopketen

Onlangs heeft D66 een initiatief wetsvoorstel ingediend die tot doel heeft de achterdeur van de coffeeshop te reguleren.                                     

Dit initiatiefwetsvoorstel beoogd een einde te maken aan het paradoxale beleid voor coffeeshops dat de achterdeur ongeregeld laat. Teelt en verkoop van cannabis zouden moeten worden gereguleerd via een gesloten en belastingplichtige coffeeshopketen die belangen van de volksgezondheid, de openbare orde, de algemene veilogheid van personen en goederen en de rechtszekerheid beter zou moeten waarborgen. Hoe het aspect mbt thuisteelt voor eigen gebruik gereguleerd zou kunnen worden blijft echter onduidelijk, ook waarom niet is gekozen om een T - teelt gedoogcriterium toe te voegen blijft onduidelijk. Bij een T criterium is namelijk ook het Openbaar Ministerie gehouden aan een beleidsrichtlijn mbt de teelt van cannabis. 

Op 3 november 2016 hebben de fracties in de tweede kamer de gelegenheid gehad om schriftelijk vragen in te dienen op de wetstekst en de Memorie van Toelichting. De beantwoording op deze vragen op het initiatief wetsvoorstel maken onderdeel uit van de parlemenatire behandeling. De fracties van de PvdA en de SP hebben te kennen gegeven hierover bovendien een hoorzitting in de tweede kamer te willen organiseren, al lijkt dat qua timing voor de verkiezingen niet haalbaar. Mogelijk dat er in de Senaat nog wel een hoorzitting zou kunnen komen over de 'wietwet'. 

Ook is het de vraag of de kamermeerderheid met een stemming van 77:72 (!) in de tweede kamer in de eerste kamer mogelijk is, immers voor wetswijzigingen zijn een parlementaire en een Senaats-meerderheid noodzakelijk. Tel daar de aanstaande verkiezingen op die het politieke landschap kunnen veranderen nog bij op. In ieder geval lijkt het erop dat het thema regulering van de cannabis-keten voorlopig niet van de politieke agenda verdwijnt.